Käytösongelmien ratkaiseminen

Matka kohti stressittömämpää elämää alkaa tästä

Yhteisellä matkalla kohti onnellisempaa yhteiseloa

Kissan käyttäytymisongelmilla tarkoitetaan käytöstä, jonka ihminen kokee ongelmalliseksi arjessa. Tätä voivat olla esim. tarpeiden tekeminen väärään paikkaan, aggressiivisuus, irtaimiston tuhoaminen, yöllinen valvottaminen, liiallinen nuoleminen (karvattomat läntit) sekä arkuus. 

Käytösongelmien nurja puoli on se, että se hiertää herkästi kissan ja ihmisten välejä - lisäksi ne heikentävät erityisesti eläimen hyvinvointia. Ongelma ei tarvitse hävetä, vaan niihin kannattaa hakea ajoissa apua, jotta yhteinen sävel palaa perheeseen.

Yhtäkään kissaa en tituleeraa ongelmalliseksi tai ongelmakissaksi käytöshäiriöisestä puhumattakaan - kissalla on aina jokin syy siihen, mitä se tekee, eikä syy ole kiusanteko tai mielen osoittaminen. Useimmiten kissa yrittää olla kissa ympäristössä, jossa tätä on haasteellista toteuttaa. Kissa voi myös oireilla kipua tai stressiä, johon ei saa helpotusta. Käytöksen takana voi hyvin olla myös ihan todellista pelkoa ja jännitystä, jota kissa ei missään nimessä näyttele.

Käytösongelman taustalla voi olla esim.

  • kipu tai sairaus
  • aktiviteettien ja virikkeiden puute
  • huonot, jopa traumaattiset kokemukset
  • pentuajan huono sosiaalistaminen (tai liian aikainen vieroitus emästä)
  • vääränlainen koulutus
  • stressi, joka voi johtua mm. kaikesta edellä mainitusta

On hyvä huomioida, että käytösongelmia ei useimmiten ratkaista sormia napsauttamalla, vaan ongelman ratkaiseminen vaatii panostusta omistajalta ja koko perheeltä. Ennen kuin aletaan ratkaisemaan käytösongelmaa on tärkeää saada hyvä kuva kissan elämästä, jotta voidaan selvittää syytä käytökselle.  Syyn selvittämiseksi ennakkotietojen selvittäminen on ensiarvoisen tärkeää.

Moni käytösongelma voi johtua kivusta, jota kissa on äärettömän hyvä peittelemään viimeiseen asti. Siksi suosittelen herkästi käyntiä eläinlääkärin tarkastamisessa kiputilojen poissulkemiseksi. Tämä siksi, koska vaikka tekisimme mitä taikatemppuja, ei ongelma ratkea, jos kissan käyttäytymisen syynä on kipu, jota ei ole hoidettu pois. Eläinlääkärikäynti on tästä syystä usein tärkeä osa ongelman ratkaisua, jos käytöksen alkamiselle ei muutoin ole selkeää syytä.


Näin autan sinua ja kissaasi kohti onnellisempaa yhteiseloa:

1. Esitietojen läpikäynti

Yhteydenoton jälkeen on tärkeää saada selkeä kuva tilanteesta, jotta ongelman mahdollista syytä voidaan alkaa haarukoimaan. Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen pyydän asiakasta usein täyttämään esitietokaavakkeen, joka sisältää kysymyksiä mm. kissan perustiedoista, todetuista sairauksista sekä yleisestä käyttäytymisestä. Lisäksi pyydän usein tekemään kissan aikabudjetin, jossa päästään tarkastelemaan kissan päivärytmiä erityisesti levon, aktiivisuuden ja ruokinnan suhteen.

Esitietojen perusteella saatan ehdottaa eläinlääkärikäyntiä kiputilojen poissulkemiseksi ennen ensimmäistä lähitapaamista (eli ennen kuin maksat tai sitoudut vielä mihinkään). Osaan suositella useampia kissojen käyttäytymiseen ja terveyteen erikoistuneita eläinlääkäreitä erityisesti Oulun ja Tampereen alueella sekä pk-seudulla.

Esitietojen pohjalta sovitaan ensimmäinen lähitapaaminen (kesto noin 1,5h, hinta 45e), jossa käydään esitietoja läpi vielä suullisesti, jolloin voimme tarkentaa mahdollisia ongelmakohtia. Ensimmäisellä tapaamisella käydään myös läpi mahdollisia syitä sekä ratkaisumahdollisuuksia ongelmalle omistajan kanssa keskustellen. Ensimmäisellä käynnillä näen mielellään myös kissan (varaudu etäkäynnillä siihen, että saatan pyytää kuvaamaan kissastasi videoita erilaisissa arjen tilanteissa tätä käyntiä varten).

2. Kirjallinen suunnitelma

Esitietojen sekä ensimmäisen käynnin keskustelujen pohjalta teen yksilöllisen, kirjallisen koulutussuunnitelman käytösongelman ratkaisemiseksi. Saat kirjalliset ohjeet, joiden kautta lähdetään ratkomaan ongelmaa askel askeleelta.

Suunnitelma voi pitää sisällään paitsi koulutusohjeita, mutta myös virike- ja aktivointisuunnitelmia. Jos sinulla on mitään kysyttävää suunnitelmasta, älä epäröi kysyä!

Seuraava käynti sovitaan myös kirjallisen suunnitelman saatuasi toiveistasi riippuen muutaman päivän - kuukauden päähän.

Tässä kohtaa sovitaan myös usein alustavasta tapaamisten määrästä, joka voi olla ensikäynnin jälkeen aina yhdestä kerrasta kymmeneen kertaan. Ensimmäisen käynnin jälkeen koulutuskäyntien hinta on 40e/h (jos kertoja sovitaan yli 3, on käyntien hinta 35e/h). Samalla tehdään kirjallinen koulutussopimus.

3. Sähköposti- ja Whatsapp-tuki koko matkan ajan

Esitietojen läpikäynnistä lähtien olen tukenasi päivätöideni ohella, joten älä epäröi laittaa sähköpostia tai Whatsapp-viestiä jos sinulla herää huolta, kysymyksiä tai uusia ajatuksia.

Olen sinun ja kissasi tukena koko prosessin ajan, sekä vielä 1kk viimeisen tapaamisemme jälkeen - ilman ylimääräistä maksua.

4. Seuraavat tapaamiset

Seuraavilla tapaamisilla jatkamme siitä, mihin edelliskerralla on jääty. Tarkkailemme myös aikaisempien toimien vaikutusta ja käymme läpi kuulumisia. Seuraamme tilanteen etenemistä ja teemme tarvittaessa muutoksia koulutussuunnitelmaan. 

Seuraava tapaaminen sovitaan aina tapaamisen päätteeksi asiakkaan toivoman aikavälin päähän. 

5. Seuranta ja henkinen tuki 

Seuraan asiakkaan kertomusten perusteella yhteistä matkaa kohti onnellisempaa yhteiseloa seuraamalla koulutuksen vaikutusta kissan käyttäytymiseen. 

Huomioithan, että tarvitsen tämän onnistumiseksi asiakkaan kotona tekemää seurantaa ja havainnointia kissan käyttäytymisestä ja oireista. Kerrothan oireista ja kouluttamisen etenemisestä totuudenmukaisesti - jos jokin tehtävä kuulostaa liian vaativalta ja aikaa vievältä, kerro siitä rohkeasti, niin voimme miettiä muita arkeen paremmin sopivia vaihtoehtoja.

Erityisesti vaativampien käytösongelmien ratkaiseminen voi matkan varrella aiheuttaa monenlaisia tunteita kuten turhautumista, ärtymystä, jopa vihaa ja surua. Kerrothan myös näistä minulle rohkeasti, jotta voin tsempata, ohjata ja neuvoa miten näistä tunteista päästään yli. Omia tunteita ei kannata säikähtää, muttei myöskään purkaa kissaan - olen valmis kuuntelemaan myös tunteista, joita yhteinen matka tuo tullessaan!


Käytösongelmien ratkaiseminen vaatii panostusta ja kärsivällisyyttä

Erityisesti vaikeampien, pidempiaikaisten käytösongelmien ratkaiseminen ei tapahdu sormia napsauttamalla, vaan tie kohti onnellista kissaa voi vaatia aikaa ja kärsivällisyyttä. Onkin hyvä varautua siihen, että projekti kissan hyvinvoinnin eteen vaatii panostusta ja sitoutumista koko perheeltä.

On myös hyvä tiedostaa, että matka kohti käytösongelman ratkeamista ei aina suju välttämättä kuin unelmissa - että muutamalla pienellä koulutuskikalla ongelma poistuisi. Matka voi sisältää myös takapakkeja, joiden jälkeen otetaan taas askeleita eteenpäin. 

Käytösongelmien ratkaiseminen on matka, jonka teet yhdessä kissasi kanssa. On mahtavaa, että tiedostat ongelman ja olet päättänyt asettaa kissan hyvinvoinnin prioriteetiksi etsiessäsi tukea yhteiselle matkallenne - matkalla opimme yhdessä lukemaan kissaasi sekä sen käyttäytymistä. Vaikka matka voi tuntua välillä raskaalta ja aikaavievältä, on palkinto matkan lopussa kaiken sen panostamisen arvoinen - onnellinen, hyvinvoiva kissa sekä samalla onnellinen omistaja.


Anna minun auttaa sinua ja kissaasi yhteisellä matkallanne