Minustako kissanomistaja?

Kissa tulossa!

Olet käynyt jo pitkän matkan kohti kissanomistajaksi tulemista. Nyt oikea kissa on löydetty ja varattu eikä tarvitse enää kuin malttaa odottaa rakkaan kissan saapumista!

Miten kissan saapumiseen voi valmistautua, ja millaisia ennakkovalmisteluja kannattaa tehdä? Miten kissan saapuminen uuteen kotiin kannattaa hoitaa? Tässä osiossa pääset lukemaan näistä asioista lisää!

Valmistelut kotona

Ennen kissan saapumista on hyvä tarkistaa, että koti on kissaturvallinen. Tarkista siis sohvan aluset ja muut paikat, joissa voi olla sojottavia nauloja tai tikkuja, tarkista kukkien ja muiden viherkasvien sopivuus kissoille ja siirrä myrkylliset pois kissan ulottumattomiin.

Kissalle on hyvä tehdä oma turvapaikka, jossa sen on turvallista olla ensimmäisinä päivinä -ja toki myöhemminkin- jos tilanne tuntuu jännittävältä. Turvapaikan on hyvä olla pois lattian rajasta tilassa, jossa on rauhallista. Kissa

Tee valmiiksi hankinnat ja asettele ne paikoilleen. Välttämättömiä hankintoja ovat esim:

  • Raapimapuu/raapimatasoja
  • Tasoja ylös (joko raapimapuu tai seinätasoja)
  • Nukkumapaikkoja tai pesiä
  • Ruokakupit, vesikupit (sijoittele vesikupit valmiiksi rauhallisiin paikkoihin
  • Kissanvessa(t) (sijoittele myös rauhallisiin paikkoihin)
  • Ruuat
  • Valikoima erilaisia kissan leluja

Jos perheessä on lapsia tai muita ihmisiä, jotka eivät ole olleet kissojen kanssa paljon tekemisissä, on hyvä jo ennakkoon keskustella kissan lajityypillisyydestä sekä tarpeista erityisesti lähestymisen yms suhteen. On tärkeää, ettei kissaa paineisteta ensimmäisinä päivinä esim. kanssakäymiseen, jos kissa kokee sen jännittäväksi - keskustelkaa siitä, että kissa saa tutustua taloon ja ihmisiin rauhassa omilla ehdoillaan.

On myös hyvä tehdä valmiiksi suunnitelma muuttopäivästä ja käydä suunnitelma läpi myös koko perheen kanssa ennen kissan muuttoa. Suunnitelmassa on hyvä huomioida se, onko koko perhe paikalla kotiutuessa, missä kissa päästetään häkistä (onko hyvä olla ensin rajattu tila vai koko asunto - tämä riippuu paljon kissan taustoista ja luonteesta) ja miten mahdollisiin ongelmatilanteisiin varaudutaan (kuten jos kissa stressaakin uudessa kodissa tai jännittää esim. lapsia, jolloin suljettu turvatila on hyvä vaihtoehto).

Kissoille on myynnissä erilaisia feromonivalmisteita, joita voi laittaa joko pistorasioihin tai suihkuttaa tiettyihin paikkoihin. Feromonivalmisteet ovat luontaisia valmisteita, jotka rauhoittavat kissaa - et mene pieleen, jos laitat vaikka varmuuden vuoksikin päivää-kahta ennen muuttoa feromonivalmisteen asuntoosi. Feronomivalmisteita ovat esim. Feliway. 

Selvitä kissan nykyrutiinit

Jotta muutto sujuu mahdollisimman sujuvasti, on hyvä selvittää kissan arkirutiineja edelliseltä omistajalta. Tähän lukeutuvat mm.

  • Mitä ruokia kissa on aikaisemmassa kodissa syönyt (aloita tutuilla, maistuvilla ruuilla)?
  • Kuinka usein, miten ja milloin ruokaa kissa on syönyt?
  • Mitä kissanhiekkaa ja millaista kissanvessaa kissa on tottunut käyttämään?
  • Onko kissalla jotain suosikkilepopaikkoja, joita voisi hyödyntää myös uudessa kodissa (esim. tietty pesä tai tietty paikka)?
  • Millaisilla leluilla kissa tykkää leikkiä`?

On myös hyvä selvittää, miten kissa on suhtautunut erilaisiin asioihin, onko jotain mitä jännittää tms, jotta näihin voidaan varautua esim. tilajärjestelyin alkuvaiheessa. Myös kissan sosiaalisuus on hyvä selvittää, jolloin pystyt myös valmistautumaan kotiutumisvaiheessa siihen, onko parempi että kissa saa rauhassa yksin tutustua tilaan vai voiko koko perhe olla heti paikalla.

Valmistelut aikaisemmassa kodissa ennen muuttoa

Jotta muutto menee mahdollisimman nätisti, voi muuttoon valmistautua jo aikaisemmassa kodissa ennen itse muuttopäivää. Jos mahdollista, voit käydä ennakkoon viemässä aikaisempaan kotiin omasta kodistasi esim. vilttejä tai peittoja, jotta kissa tottuu uuden kodin tuoksuihin jo ennakkoon. Samoin voit viedä esim. jonkin uuden viltin hyvissäajoin edelliseen kotiin, jotta siihen ehtii tarttua aikaisemman kodin tuttua tuoksua ja laittaa tämän viltin muuttaessa kissan boksiin ja uudessa kodissa edelleen kissan turvapaikkaan luomaan turvaa tuttujen tuoksujen kautta.

Kuljetuslaatikkoon tutustuminen ja laatikon mukavaksi tekeminen ennen muuttoa uuteen kotiin on myös asia, joka helpottaa muuttopäivän stressiä huomattavan paljon. Aikaisempaa kotia voikin pyytää tekemään kuljetusboksia kissalle tutuksi mukavissa merkeissä (esim. herkut tai lelut) - jo sekin, että boksi on kissan nähtävillä ja tutustuttavissa turvallisessa ympäristössä helpottaa usein boksiin menoa.

Jos kissa on stressiherkkä, voi aikaisemmassa kodissa aloittaa rauhoittavat luontaistuotevalmisteet (esim. Zylkene, Serene Um, Calmex) päivää-kahta ennen muuttopäivää. Myös esim. Feliway-suihke kuljetusboksissa voi helpottaa matkaa.

Kun kissa saapuu uuteen kotiin

Kauan odotettu päivä on täällä! Kun kissaa ollaan lähdössä hakemaan, varmista vielä että kotona on kaikki valmista kissaa varten ja käy perheen kanssa kotiutuminen läpi vielä kertaalleen.

Jos olet vienyt tai saanut edelliseltä omistajalta viltin, joka on ollut aiemmassa kodissa keräämässä tuttuja tuoksuja, laita se kissan kuljetusboksiin. Kissaa ei kannata hakea kiireellä, vaan tullessa laittaa boksi näkösälle kissan tutkittavaksi ja keskustella vielä aikaisemman omistajan kanssa rauhassa ennen lähtöä kohti uutta kotia. Hyödynnä halutessasi kuljetusboksissa myös esim. joitakin kissoja rauhoittavaa Feliway-suihketta (feromonivalmiste),

Aja rauhallisesti ja maltillisesti, jottei kissalle tulisi matkalla pahoinvointia. Pyri rauhoittamaan kotiutumishetki, jotta ympärillä e tässä kohtaa olisi hurjaa hälinää ja liikaa uutta.

Uudessa kodissa toteuta tehtyä suunnitelmaa. Kissan on hyvä saada tutkia koti ensin aivan rauhassa omaan tahtiinsa. On myös tärkeää, että kissa saa tehdä lähestymiset ihmisiin ja mahdollisiin muihin eläimiin omassa tahdissaan, älä siis ota kissaa väenvängällä syliin tai tuputa itseäsi kissalle, jollei se itse hakeudu seuraasi. Mahdolliset muut lemmikit kannattaa myös alkuvaiheessa laittaa eri tilaan, jotta kissa saa tutustua aluksi uuteen tilaan ja uusiin ihmisiin. Toki on myös rohkeita yksilöitä, joille uudet eläinystävät ovat alusta asti ok - seuraa kissan tunnetilaa ja käyttäytymistä herkällä silmällä.

Jos kissa haluaa olla yhdessä paikassa (esim. jännityksen vuoksi), anna sen olla siellä rauhassa ja lähteä tutustumaan ympäristöön omaan tahtiinsa. Jos kissa tuntuu jännittyvän ihmisten läsnäolosta, antakaa kissalle tilaa. Katso, että kissalla on ruokaa saatavilla ja vessa lähistöllä. Sijoita mahdollinen aikaisemmasta kodista saatu "turvaviltti" kissan olopaikan lähistölle.

Käytösongelmaisen tai kovin stressiherkän kissan kanssa kannattaa tehdä turvahuone, jossa on kotiutumisvaiheessa vain kissa sekä mahdollisesti uusi omistaja - herkästi vain kissa, jos kissa yhtään paineistuu ihmisistä. Stressiherkän kissan kanssa kolmiulotteisuus, monipuoliset kulkureitit sekä hiljaisuus ja rauhallisuus muuttotilanteessa nousevat arvoon arvaamattomaan.

Yhteiset leikit ja ruokailut ovat alkuvaiheessa hyviä rajan rikkojia, jos kissa vain ottaa asian hyvin eikä paineistu ihmisen läsnäolosta. On hyvä tehdä jotain mukavaa ja kissamaista heti, kun kissa on siihen valmis - toiset heti uuteen kotiin saavuttuaan.

Ensimmäinen kokemus uudesta kodista kantaa hyvin pitkälle tuleviinkin päiviin sekä kissan ja muiden perheenjäsenten suhteisiin. Liika varovaisuus onkin muuttohetkessä aina parempi kuin liika kiire ja "kyllä kaikki sujuu"-ajatus. Muuttohetki on kuitenkin kohta, jossa luottamussuhteenne kehittyminen alkaa.

Muista olla rauhallinen ja positiivinen - myönteinen tunnetila muuttohetkeen on ensiarvoisen tärkeää!

Haluatko takaisin Minustako kissanomistaja -sivulle?