Onnistumisen avaimet kissan kouluttamisessa

09.04.2023
kuva: tessa.lv
kuva: tessa.lv

Kissan kouluttamiselle on monta hyvää syytä: Kissa saa aktivointia ja on näin onnellisempi, kissan ja omistajan side toisiinsa kehittyy ja mikä parasta - kissan hyvinvointi lisääntyy kun yhdessä tehdessä keskinäinen luottamus kasvaa ja aktivoimalla kissa pääsee toteuttamaan luontaisia käyttäytymismallejaan. Kouluttamalla voidaan myös ehkäistä stressiä kun stressaaviin asioihin (kuten eläinlääkärikäynnit ja hoitotoimet) valmistaudutaan positiivisesti niin, että asiat ovat kissalle mukavia.

En keksi yhtäkään syytä jonka takia kissaa ei kannattaisi kouluttaa. Kissan kouluttaminen on siinä mielessä haastavampaa ettei kissoille ole tarjolla koirapuolelta tuttuja pentukurssin kaltaisia palveluja, joissa pääsee verrattain halvalla kouluttajan silmän alle. Kissan kouluttaminen ei kuitenkaan ole metafysiikkaa, eikä itse asiassa edes eroa koiran kouluttamisesta teoreettisesti juurikaan, toki lajityypilliset erilaisuudet tekevät eroja asioihin.

Kissan kouluttaminen koetaan silti välillä haastavaksi ja osa luovuttaakin jos edistystä ei tapahdu nopeasti. Kissan, kuten muidenkin eläinten, kouluttamisessa on kuitenkin monia asioita, joita kannattaa huomioida ja pohtia jos asiat eivät onnistu. Tähän blogitekstiin olen kirjoittanut sinulle asioita, jotka itse koen kouluttamisen onnistumisen avaimiksi.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena on haastaa sinut kokeilemaan koulutusjuttuja kissasi kanssa!


Kissan kouluttamisen onnistumisen kulmakiviksi lasken itse seuraavat asiat:

  • Kissan lajityypillisyyden tunteminen - millainen eläin kissa on

  • Oman kissan tunteminen

    • Oikean palkkion löytäminen

    • Koulutuspaikka

    • Koulutusajankohta

  • Positiivinen vahvistaminen

  • Koulutuksen suunnittelu

  • Omien koulutustapojen tarkastelu


Tarkastellaan seuraavaksi hieman tarkemmin näitä valitsemiani kulmakiviä - miksi koen näiden olleen avainasemassa oman kissankoulutusurani aikana?

1. Tieto siitä, millainen eläin kissa on

kuva: Eveliina Jurmu
kuva: Eveliina Jurmu

Jotta voidaan kouluttaa kissalähtöisesti tulee kouluttajan tietää, millainen eläin kissa on; miten se lajityypillisesti käyttäytyy ja näin ollen mitä kissalta voidaan vaatia ja mihin esimerkiksi sen fysiikka riittää. 

Kissa on tottunut siihen, että se joutuu tekemään asioita ruokansa eteen; luonnossa ruoka on itse metsästettävä saalistaen ja jokainen saalistuskerta ei johda menestykseen. Kouluttamisen hyötyjä onkin ehdottomasti mielihyvähormonit, joita kissa saa luontaisesta tavoittelusta, oli kyseessä sitten palkkioherkun tai esimerkiksi palkkiolelun tavoittelu.

Jos kissasta ei ole tuntemusta lajina, on hyvin vaikeaa suunnitella kouluttamista. Lajituntemuksesta on toki hyötyä kissan kanssa työskentelemisessä muutoinkin!

2. Oman kissan tunteminen

Kun meillä on ensin tietämys kissasta eläimenä, on tärkeää lähteä kohdentamaan oppia siitä omasta kissayksilöstä. Oman kissan tunteminen vaikuttaa kaikkeen - koulutusajan ja -paikan valintaan, palkkion valintaan ja kouluttamisen suunnitteluun. Jotta erityisesti alussa saataisiin mahdollisimman paljon positiivisia kokemuksia ja sitä kautta intoa ja motivaatiota ihmisen kanssa yhdessä tekemiseen, on hyvä miettiä omasta kissasta esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Onko kissasi aktiivinen vai rauhallinen? Millaisissa tilanteissa kissa on aktiivinen?

  • Onko kissasi kova touhuamaan vai nukkuuko se ennemmin omissa oloissaan?

  • Jaksaako kissasi keskittyä vai turhautuuko se nopeasti? Antaako kissa helposti periksi?

  • Pelkääkö tai jännittääkö kissa jotain?

  • Mistä kissasi pitää?

Näistä asioista päästään pohtimaan kissan kouluttamisen tärkeimpiä osa-alueita, joiden pohjana on oman kissan tunteminen:

 Oikean palkkion löytäminen
Kissan kanssa oikean palkkion löytäminen on usein se haasteellisin osuus, koska aiemmin vähemmällä aktivoinnilla ollut kissa voi olla haastavaa saada motivoitua koulutustuokioihin. Liian usein olen kuullut ettei kissa innostu koulutusjutuista, kun totuus on vain se ettei motivaattori ole kohdallaan - itsekään en todellakaan lähde töihin jollen saa siitä mielestäni riittävää palkkaa. 

Palkkio eli motivaattori onkin itse kouluttamisen tärkein osuus; on oltava jotain, jonka eteen kissa on valmis tekemään työtä - oli se sitten superherkku, lelu tai omistajan rapsutukset. Palkkio on aina kissakohtainen ja vaihtelee eri kissayksilöiden välillä vahvastikin - ja voi vaihdella myös saman kissan kohdalla eri päivinä!

Ruokapalkka on varmasti käytetyin motivaattori. Ruuan houkuttelevuutta voi vahvistaa unohtamalla niin kutsutut avoimet nappulabaarit, jolloin kissa on valmis tekemään ruuan eteen enemmän. Luontaisesti kissa tykkää tehdä asioita ruokansa eteen, koska se on sille lajityypillistä.

Omaa kissaa motivoiva palkkio löytyy valitettavasti kokeilemalla, ja vain harvoin suosikki on se palkkio, jonka omistaja on kaupasta raahannut ensimmäisenä kotiin. Palkkion löytäminen onkin kouluttamisen haasteellisin osuus - ja jotta palkkio pysyy kiehtovana, kannattaa sitä välillä vaihdella, koska motivaatio eri palkkojen välillä voi vaihtua päivänkin mukaan.

kuva: Eveliina Jurmu
kuva: Eveliina Jurmu

Kissan omaehtoisuutta voikin helposti lisätä myös palkkiolla antamalla kissalle kouluttamisen aluksi useamman palkkiomahdollisuuden, joista kissa itse valitsee itseään tässä hetkessä kiinnostavimman!

Palkkiosta tarkemmin lisää myöhemmissä blogiteksteissä!

Mieti siis: Minkä eteen minun kissani on valmis tekemään töitä? Mitä kissani tavoittelee?

Koulutuspaikka
Oikean koulutuspaikan valinta on myös kissan kohdalla avainasemassa. Onkin hyvä miettiä omaa kissayksilöä ja sen pohjalta pohtia olisiko paras koulutuspaikka olohuoneessa isossa tilassa vai pienemmässä tilassa makuuhuoneessa? Ottaako kissasi turvaa kissa-/eläinkavereista vai olisiko kouluttaminen paras aloittaa ihan kahdestaan? Milloin teillä kotona on rauhallista ja hiljaista?

Erityisesti kouluttamisen alkuvaiheessa ympäristön tulee olla kissalle turvallinen ja rauhallinen - tuttu ympäristö helpottaa oppimista myös jatkossa. Koulutuspaikan kannattaakin olla alkuun mahdollisimman häiriötön niin, että häiriöitä voidaan tarvittaessa myöhemmin kouluttamisen edetessä lisätä. Kissalle on kuitenkin erittäin tärkeää uutta oppiessa turvallinen ilmapiiri - jos ympärillä on liikaa hälinää, valitsee tottumaton kissa herkästi piilopaikan treenaamisen sijaan.

Tämän vuoksi kaikki kouluttaminen kannattaa ehdottomasti aloittaa rauhallisesti ja turvallisesti kotioloissa, koska jos treenit lähdetään heti viemään esimerkiksi hallille, tulee kissalle paljon uutta kerralla: oudot paikat ja vielä treeni - paljon hämmentävää ja yllättävää, eikä kissa ole herkästi tilanteen hermolla. Sen sijaan kun koulutushetket ovat kotoa tuttuja ja sujuvat näppärästi, sujuu kouluttaminen myös oudossa ympäristössä paremmin kissayksilöä seuraten.

Mieti siis:  1) Missä kissasi kokee olon turvalliseksi,  2) milloin kotona on rauhallista ja 3) kannattaako treenata yksin vai muiden eläinkavereiden kanssa.

Koulutusajankohta
Kouluttamisen ajoitus on myös hyvin tärkeä osa onnistunutta koulutushetkeä; minäkään en ole parhaimmillani jos minut herätetään kesken unien tekemään tenttiä tai oppitunnille. Osa oman kissan tuntemista onkin myös seurata ja oppia oman kissan päivärytmiä ja ajoittaa treenit ajankohtaan, jolloin kissa on aktiivinen; hakeutuu seuraasi, leikkii leluilla, liikkuu ja touhuaa - on ylipäätään hereillä ja vastaanottavainen.

Ajoituksessa tärkeää on muistaa miettiä myös omaa mielialaa sillä kiireessä, väsyneenä tai pahantuulisena ei kannata sännätä koulutushetkeen kissan kanssa varsinkaan ensimmäisillä koulutuskerroilla, koska kissa aistii tunnetilasi herkästi ja tämä voi hidastaa, jopa estää oppimisen, koska kissa ei välttämättä tunne oloaan turvalliseksi.

Koulutusajankohdan suhteen koen itse tärkeimmäksi toisin sanottuna sen, että kissa on koulutusajankohdalla aktiivinen ja siten valmis touhuamaan ja että kouluttaja on myös vastaanottavaisella, positiivisella ja rauhallisella tuulella ilman kiirettä. Tähän kohtaan lienee hyvä myös mainita, että kaikki aika- ja suorituspaineet on alkuvaiheessa hyvä heittää romukoppaan, koska ennen kouluttamisen aloittamista ei voi tietää miten oma kissa hommasta innostuu ja sitä kautta miten nopeasti asioissa edetään. Paineet vaikuttavat herkästi myös omaan mielialaan (usko pois, kokemusta valitettavasti on) ja siten kissaan ja aiheuttavat turhaa stressiä ja hermostumista jollei itse luotuja paineita saavuteta.

kuva: Eveliina Jurmu
kuva: Eveliina Jurmu


Tarkista siis: 
1) Kissan päivärytmin aktiiviset ajat ja 
2) oma mielialasi.

Koulutuspaikalla ja -ajankohdalla on yllättävän suuri vaikutus kouluttamiseen!

Positiivinen vahvistaminen 

Kissan kohdalla palkitsemiseen perustuva kouluttaminen on erittäin tärkeää. Ajatus siitä, ettei kissaa voi kouluttaa, liittyykin monesti siihen että pakotteet aiheuttavat kissassa todella vahvan pelkoreaktion. Paine, pakko, rangaistus ja uhka aktivoivat kissassa luontaisesti vaaranvälttämisjärjestelmää ja aiheuttavat siten kissalle negatiivista stressiä. 

Miten sitten aktivoida se palkkiontavoittelu- ja sitä kautta mielihyväjärjestelmä, jonka kautta kissa pääsee toteuttamaan luontaisia käyttäytymismallejaan - tavoittelemaan palkintoa? Yksinkertaisesti palkitsemalla. 

Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että palkitaan oikeasta käytöksestä - kun tekee oikein, saa tavoitellun asian (kuten herkku, lelu, rapsutukset...). Väärästä toiminnasta ei rankaista, vaan se jätetään huomiotta ja palkitaan sitten erityisesti koulutuksen alkuvaiheessa pienestäkin teosta tavoiteltua asiaa kohti.

Positiivisen vahvistamisen hyödyt voi kuvitella ihan ihmispuolellakin; varmasti valtaosa ihmisistä oppii ennemmin kannustavassa ilmapiirissä; kun teet hiemankaan oikein, saat kehuja ja kiitosta (ja sitä kautta ohjausta oikeaan suuntaan) sen sijaan, että jollet ymmärrä tai teet hiemankaan väärin, sinua torutaan tai sinulle huudetaan. Kissojen kanssa pakotteet ja torumiset on vielä tärkeämpi saada poistettua, koska kissat eivät osaa lukea kouluttajan ajatuksia tai ymmärrä lauseita - ne eivät tiedä mikä sinun mielessäsi on se tavoiteltu toiminta, jota haluat kissan tekevän. 

Positiivinen vahvistaminen (ja omaehtoisuuden hyödyntäminen esimerkiksi hoitotoimia opetellessa) ovatkin kissan kanssa todella avainasemassa koulutustilanteissa..

Kouluttamisen suunnittelu

Kouluttamisen suunnittelu on tärkeä osa onnistunutta koulutushetkeä - mitä halutaan opettaa ja miten? Ennakkoon kannattaa tutustua esimerkiksi erilaisiin koulutusmenetelmiin ja miettiä, miten oman kissan kanssa kannattaisi edetä. Jos tehtävä tuntuu haastavalta, tutustu ihmeessä kissan kouluttamisesta kirjoitettuihin kirjoihin, erityisesti Elina Väyrysen kirjat ovat kovin suositeltavia (esim. Suuri kissatemppukirja).

Hyvä suunnittelu sisältää kaiken yllä olevan - eli koulutuksen kaikki eri osa-alueet (kissayksilö, aika, paikka, palkkio) otetaan huomioon. Suunnittelussa huomioidaan myös mahdolliset pohjataidot, jotka kissalle kannattaa opettaa ennen tämän koulutustehtävän tekemistä. Huomioidaan myös mahdolliset palkkasanat tai naksuttimen käyttö tai niiden käyttämättömyys.

Tärkeää on miettiä ennakkoon koulutuksen eteneminen eli se, mitkä ovat kriteerit (=mitä kissalta vaaditaan) missäkin vaiheessa. Kissan kanssa treenit pidetään aina lyhyinä ja tarkoituksena erityisesti alussa on, että päästään tiheään palkitsemiseen ja saadaan paljon onnistumisia kissalle, jolloin motivaatio tekemiseen säilyy korkeana. Tauotus on myös tärkeää, koska kuten ihminenkin, myös kissa prosessoi usein oppimaansa tauolla.

Onnistuneen ja turvallisen kouluttamisen kulmakiviä onkin, että jo etukäteen mietitään ja valmistaudutaan koulutushetkeen - mietitään millaiset rappuset kehitämme matkalla tavoitteeseen ja mitä milläkin rappusella teemme. Kannattaa myös tehdä suunnitelma sille, jos kouluttaminen ei onnistukaan suunnittelemillamme rappusilla - miten voimme tehdä väliin helpottavia välirappusia, joilla pääsemme kouluttamisessa etenemään. Kun suunnitelma on meillä hyvin mielessä, on eri vaiheiden välillä helppo matkustaa ylös- ja alaspäin tilanteen mukaan.

Omien koulutustapojen tarkastelu

kuva: Eveliina Jurmu
kuva: Eveliina Jurmu

Jos koulutus ei etene, löytyy syy hyvin usein niin kutsutusti peilistä - tämän olen itse huomannut todella, todella usein. Kun olen ihmetellyt miksei mikään onnistu ja miksei kissa hoksaa, olen videolta jälkikäteen huomannut, että olen joko palkinnut liian myöhään / vahvistanut väärää asiaa, olen pitänyt liian korkeaa kriteeriä tai ollut muutoin toiminnassani epäjohdonmukainen tai epäselvä - tai että tilassa tai ajankohdassa on jotain, jota en itse tilanteessa huomannut ja joka on häirinnyt kissaa.

Kissa on viisas eläin ja ymmärtää kyllä varmasti tempun kuin tempun kun motivaatio on kohdallaan, koulutus tehdään kissayksilön mukaan ja omistaja on johdonmukainen. 

Suosittelenkin jokaiselle erityisesti alkuvaiheessa, mutta myös muutoinkin koulutushetkien kuvaamista videolle! Omilta videoilta olen välillä huomannut esimerkiksi tunnetiloja, joita en välttämättä ole hetkessä huomannut kun olen keskittynyt paloittelemaan herkkua tms, samoin erityisesti palkitsemisen ajankohtaa on hyvä tarkistaa - kuten myös omaa toimintaa ylipäätään. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen huomannut, että itse sählään eikä kissa siksi varmasti ymmärrä mitä vaadin.

Itse käytin kouluttamisen alkuvaiheessa eläintenkouluttajaa tukena ohjaamassa ja auttamassa kun asiat olivat uusia. Lisäksi kyselin myös paljon kissaharrastajilta vinkkejä. Yhä nykyäänkin kyselen paljon näkokulmia harrastajakavereilta, koska ulkopuolinen näkee vielä eri asioita kuin itse - lisäksi heillä voi olla kokemusta monenlaisista ongelmista ja niiden ratkaisemisesta.

Kouluttaminen on oppimista. Koulutustilanteessa kissa opettaa minua paremmaksi kouluttajaksi ja minä opetan kissaa tekemään asioita. Olen itse sitä mieltä, että kissa on se suurempi opettaja koulutustilanteissa, vaikka se voi toiselta näyttääkin. Olen itse oppinut kouluttamisen kautta paitsi lukemaan kissojani tarkemmin, mutta samalla myös kissoista ja kouluttamisesta ylipäätään älyttömän paljon!

Ja virheet - ne kuuluvat asiaan ja niitä sattuu kaikille. Ihan varmasti jokaista joskus turhauttaa jos koulutus ei etene suunnitellusti ja ihan varmasti jokaiselle tulee joskus epätoivon hetkiä kun etenemistä ei tule vaikka miten päin yritetään vääntää, kuvata ja miettiä. Älä lannistu näistä - kouluttamisen tie on matka, jossa kasvetaan kerta kerralta ja vertaistukea sekä vinkkejä löytyy ympäriltä ihan varmasti kun vain hoksaa kysyä!

Tällaisena romaanina kissan kouluttaminen voi kuulostaa metatieteeltä. Sitä se ei kuitenkaan todellakaan ole! Kissan kouluttaminen on asia, jota oppii monien muiden asioiden tavoin vain tekemällä ja tässä hommassa sinulla on maailman paras ja selkein opettaja; kissa kyllä kertoo oletko huomioinut kaiken vai et. <3

Rohkeasti kokeilemaan siis, et tule pettymään!


Eveliina Jurmu  /  Kissan kanssa tmi
Jos sinulla on epätoivon hetkiä kouluttamisessa, voit aina laittaa minulle viestiä!

Kirjoittaja on eläintenkouluttajaopiskelija, jonka intohimona ovat kissat sekä kissan arvon nostaminen - kissan kouluttaminen on ollut suuri mielenkiinnon kohde reilun 10v ajan.